Tanken over de grens is juist duurder

Dit stuk verscheen in aangepaste vorm in NRC Handelsblad op 11.02.14

Per 1 januari heeft de overheid de accijns op LPG en diesel verhoogd. Volgens tegenstanders van de verhoging, tanken automobilisten en transporteurs nu massaal in het buitenland, en heeft dit dramatische gevolgen voor pomphouders en ondernemers in de grensstreek. Volgens de BOVAG zorgt de accijns voor ‘spookdorpen’, en lachen de overheden van onze buurlanden zich ‘helemaal suf’ om de bedenksels van het Binnenhof. Dwaze en kortzichtige uitspraken: de prijzen van LPG werden weliswaar met 7 cent per liter verhoogd, maar die van diesel met slechts 2. De effecten op de meeste tankstations zullen nihil zijn.

Vergeleken met een jaar eerder constateerde BOVAG in januari een dramatisch lagere verkoop LPG, diesel, benzine en tabak. Dat er op de laatste twee helemaal geen accijnsverhoging is toegepast, en dat de teruggang ook honderd andere redenen kan hebben, laat de brancheorganisatie voor ondernemers in de mobiliteit achterwege. Dat die redenen er zijn blijkt zelfs uit de cijfers van BOVAG zelf: de verkoop van LPG zou binnen een straal van 20 kilometer van de grens met 18% zijn gedaald, maar in heel Nederland met 18.7%. De uitspraak dat de lagere verkoop grotendeels veroorzaakt wordt door ‘in het buitenland tanken’ klopt simpelweg niet.

De Achterhoek wil de accijnsverhoging ongedaan maken en werkt aan een brandbrief. De burgemeester van Zutphen moet twee keer nadenken voor hij die ondertekend. Ten eerste mag ik hopen dat niet veel mensen zo stom zijn om vanuit Zutphen te gaan tanken in Duitsland. Heen en weer minimaal 70 kilometer, om gemiddeld 6 cent per liter goedkoper te tanken (cijfers van het EU oil bulletin). Bij een verbruik van 1:15 moet je minimaal 100 liter tanken om de kosten te dekken – de tijd ben je kwijt. Ten tweede levert het voor de pomphouders in Zutphen winst op: want als de pompstations in de grens verdwijnen, krijgen zij meer klanten.

Toch is het ‘pompen of verzuipen’, aldus het CDA. À la PVV opende de partij meteen een meldpunt. Kortzichtigheid alom. Als een paar cent accijnsverhoging de lokale ondernemers de das om doet, dan mogen ze hun borst wel natmaken. Want olie wordt binnen een paar decennia zo duur, dat wij overstappen op andere transportvormen of andere brandstoffen. Tankstations zullen verdwijnen, zoals videotheken dat ook doen en melkboeren dat gedaan hebben.

Indirect zorgt die accijns op brandstof er juist voor dat onze verslaving aan oprakende fossiele brandstoffen minder hardnekkig is als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Want omdat brandstof duurder is, rijden wij minder en in kleinere en zuinigere auto’s. Bijkomend voordeel is dat onze auto’s minder vervuilend zijn en het klimaat minder belasten.

Met de paar pomphouders voor wie de accijnsverhoging echt problemen oplevert, leef ik mee. Ik heb er zelf ook ooit ‘op de pomp’ gewerkt. Maar wetgeving kan nou eenmaal niet voor iedereen alleen maar voordelen hebben.

Een gedachte over “Tanken over de grens is juist duurder

 • 26 augustus 2014 om 09:09
  Permalink

  Pauw kan wel stellen dat hogere accijns op den duur een ander gedrag geeft nl ander vervoer en bv electrisch rijden maar hij negeert het belangrijkste discussiepunt: Het is enorm frustrerend als europeaan te zien dat een paar kilometer verderop bv prijsverschil LPG 50% is. in een europa KAN het gewoon niet dat speciaal in nederland de duimschroeven worden aangezet. Die prijsverschillen mogen gewoon niet zo groot zijn als ze nu zijn;
  Als grensbewoner (= bv iedere Limburger bv zoals ik) zien wij lijdend toe hoe burgers massaal middenstand hier overslaan en over de grens inkopen. je trekt zo een scheve verhouding want de grensstreek bloeit aan een kant en aan de andere kant zie je verpaupering en leegstand. Triest gewoon en zeer ernstig dat een overheid hier niet ingrijpt. Ook de alcohol accijns in elders fors lager (op wijn in duitsland veel lager en op bier nauwelijks accijns!!). Deze verschillen kunnen niet. Ik pleit nog bijna voor het samengaan van NL met duitsland, dat wij een soort Catalonie worden met onze onafhankelijkheid maar verder dezelfde regels zoals duitsland.

  Overigens vind ik het respectloos hoe Pauw schrijft over het internet meldpunt van het CDA; het is juist een zeer goede zaak dat men de burger een directe uitlaatklep bied en een gezamenlijke plek om een mening weer te geven; dat biedt een wapen tegen onze arrogante overheid die niet meer denkt aan welzijn/welvaart van haar mensen maar enkel in cijfers: her rond krijgen van een begroting.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *